Open/Close Menu Obra nova, reforma integral, cuina i bany a Girona i voltants

Truca'ns / Llámanos
972 16 85 58 / 633 134 588

convertir un local comercial en un pis - hall

Començarem sent francs: el canvi d’ús d’un local a un habitatge no és fàcil. Però és possible i molt interessant. Cal valorar cada cas per comprendre si valdria la pena i si seria factible. Haurem de tenir en consideració diferents factors per prendre una bona decisió, com per exemple la ubicació i els preus de la zona, la normativa urbanística específica o l’ús a què s’ha de destinar (venda, lloguer o habitatge propi).

Començarem sent francs: el canvi d’ús d’un local a un habitatge no és fàcil. Però és possible i molt interessant. Cal valorar cada cas per comprendre si valdria la pena i si seria factible. Haurem de tenir en consideració diferents factors per prendre una bona decisió, com per exemple la ubicació i els preus de la zona, la normativa urbanística específica o l’ús a què s’ha de destinar (venda, lloguer o habitatge propi).

Cal tenir molt present, doncs, que no podrem fer el que vulguem, sinó que no només ens haurem d’ajustar al pressupost sinó també a les limitacions urbanístiques municipals (Pla Urbanístic) la legislació supramunicipal (requisits d’habitabilitat) i possibles entrebancs amb comunitats de veïns.

El que és clar, és que un bon assessorament per part d’un arquitecte especialista serà imprescindible ja que si no es fa bé ens podem trobar amb els següents problemes: impossibilitat d’empadronar-se, dificultats per accedir a una hipoteca, problemes per donar d’alta subministraments com l’aigua, la llum o el gas o incomplir el requisit de la cèdula d’habitabilitat per poder llogar.

Així, doncs, avaluem els 4 principals factors per determinar la viabilitat del canvi a continuació.

Urbanisme municipal

convertir un local comercial en un pis - urbanisme

Abans de posar-se a fer números i planificar com voldríem que quedés la reforma, més val assegurar-se que els tècnics i arquitectes municipals aprovaran el projecte. Per això cal llegir-se el Pla Urbanístic o POUM en vigor i presentar un projecte de canvi d’ús elaborat per un arquitecte col·legiat que estableixi les obres necessàries i s’ajusti a la normativa.

Per obtenir la llicència d’obres i, un cop acabades, el Certificat de Final d’Obres i la llicència de primera ocupació, també caldrà complir amb el nombre màxim d’habitatges permès a la finca (pot ser que ja estigui superat) i amb l’ús residencial (si hi ha altres habitatges el normal seria que es compleixi).

Requisits d’edificació

convertir un local comercial en un pis - cases

Regulat per la Generalitat a Catalunya, estableix les condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges i els requisits per a les cèdules d’habitabilitat (imprescindible per llogar i vendre). Variarà en funció de la província, i en alguns municipis com Barcelona. Prevaldrà la normativa més estricta.

Contemplarem, també en base al Codi Tècnic d’Edificació, tant aspectes com l’accessibilitat (rampes, amplada de les portes, tamany del lavabo…) o la salubritat (millores en instal·lacions i tancaments), les superfícies i dimensions mínimes, els equipaments bàsics (bany, cuina, finestres als dormitoris…), l’ocupació màxima… Són factors que també tindran un impacte en el cost de l’obra.

Comunitat de veïns

Quan tinguem clar que complim a nivell urbanístic i tècnic, és el moment de tenir en compte la comunitat de veïns, si existeix. En cas que el nostre local comercial es trobi dins d’un bloc de pisos, caldrà llegir-se els estatuts de la comunitat de propietaris per saber si es prohibeix explícitament la construcció de més habitatges. Si no està contemplada, serà molt recomanable, i fins i tot obligat, consultar-ho amb tots els veïns per tenir la seva conformitat.

Pressupost

El darrer requisit, un cop verificada la viabilitat del projecte en la resta d’aspectes, serà el factor econòmic. Quan ja tinguem clar el projecte amb l’arquitecte, caldrà parlar amb un constructor de confiança per exposar-li els treballs a realitzar i que ens pugui calcular un pressupost i un pla de treball.

Un cost que no cal oblidar, tot i que no obligat molt recomanable, és el de la inscripció del nou immoble amb el nou ús al cadastre i al registre de la propietat, mitjançant un notari. Serà un pas imprescindible si es requereix una hipoteca o els vol vendre.

Et pots fer una idea del que pot costar afegir una cuina o renovar el lavabo, consultant altres entrades del nostre blog, amb més detalls i idees. No dubtis a consultar a professionals del sector i comparar les millors alternatives. Si ho vols, nosaltres et podem oferir un pressupost personalitzat.

© Construccions i Reformes 2018 | Sils - Girona
Estrategia Digital Orbetec360